Huolehditaan yrittäjistä
Pienyrittäjän sosiaaliturvaa tulisi parantaa siten, että pienyrittäjän vuosilomaa tulisi tukea valtion varoista palauttamalla pienyrittäjän vuosilomarahaa koskeva laki. Ollessani Luvian kunnassa 1980-luvulla elinkeinoasiamiehen tehtävissä, otin vastaan pienyrittäjien vuosilomarahahakemuksia. Muistan, kuinka yrittäjät odottivat lomarahapäätöstä ja nauttivat ansaitusta lomasta. Etuus loppui 1990-luvulla. Suomen Yrittäjien Hyvinvointibarometrista selviää, että yrittäjät pitävät keskimäärin puolet vähemmän lomaa kuin palkansaajat. On monia yrittäjiä, joiden voimavarat ovat vähissä ja loman pitäminen tuntuu mahdottomalta.
Yrittäjän sosiaaliset edut tulisi tasa-arvoisiksi palkansaajan kanssa. Suomalaisen verojärjestelmän pitäisi ymmärtää paremmin yrittäjyyttä kannustan siihen. Nykyjärjestelmässä yrittäjä joutuu epätasa-arvoiseen asemaan työntekijään nähden muun muassa sairastuessaan, yrittäjän lapsen sairastuessa tai olleessaan äitiyslomalla.
Olen toiminut nelisenkymmentä vuotta maataloushallinnon virkamiehenä ja myös järjestänyt maanviljelijöille yrittäjäkursseja ja on ilo huomata, että vieläkin on monia, jotka jatkavat parikymmentä vuotta sitten aloittamaansa yritystoimintaa.
Reilu kolmekymmentä vuotta sitten monet maatalouden harjoittajat alkoivat perustaa maatilansa oheen liitännäiselinkeinoja eli pienimuotoista yritystoimintaa. Minäkin perustin silloin mieheni Eeron kanssa vanhan sukutilamme liitännäiselinkeinoksi Hämeenkyrön Maisemakahvilan. Kävimme molemmat silti vakituissa ansiotyössä. Mieheni valtion virkamiehenä ja minä kunnan viranhaltijana. Toimin nykyisin Sastamalan kaupungin maaseutujohtajana ja Maisemakahvila-yritys Hämeenkyrössä on edelleen olemassa. Olemme järjestäneet Maisemakahvilassa kymmeniä kulttuuritilaisuuksia ja antaneet näyttelytilat sadoille taiteilijoille.
Yrittäjät kantavat Suomea – Suomenkin tulisi kantaa paremmin yrittäjiä.